Definitie Zoekmachine Optimalisatie

Zoekmachine Optimalisatie (search engine optimization) is het geheel aan activiteiten bedoeld om een webpagina hoog te laten scoren in de reguliere zoekresultaten van een zoekmachine, op voor de webpagina relevante trefwoorden of zoektermen.

Stap 1 - Analyseer uw huidige website

Door de huidige website te analyseren kun je inzicht krijgen wat de huidige bezoekers interessant vinden aan je website.

Stap 2 - Optimaliseer uw website

Optimaliseer uw website voordat u begint met het promoten van uw website. In de volgende hoofdstukken zullen een aantal onderdelen worden behandeld waarmee u uw eigen website kunt optimaliseren. Deze onderdelen geven u een korte lijst van mogelijkheden die u stap voor stap kunt aflopen.

Stap 3 - Aanmelden bij zoekmachines

Zorg ervoor dat een zoekmachine op de hoogte is van het bestaan van je website. Dit kun je doen door je website aan te melden bij de zoekmachines.

Voor het aanmelden zijn er allerlei scripts beschikbaar maar om misbruik te voorkomen worden deze vaak niet goed verwerkt door de zoekmachines. Neem de tijd en de moeite om dit met de hand te doen. Deze tijd betaald zich later terug in resultaat.

Voeg ook nooit meer dan 1 pagina per dag toe aan een zoekmachine. Filters zorgen ervoor dat meerdere aanmeldingen worden gezien als spam. Voeg ook nooit meerdere pagina's binnen hetzelfde domein toe. Als je website goed is geptimaliseerd dan vind de zoekmachine spider zelf zijn weg binnen de website.

Stap 4 - Aanmelden bij directory´s

Directory's zijn verzamelsites van links. Vaak worden deze directory's onderhouden door moderatoren of beheerders die daarmee de kwaliteit van de link hoog proberen te houden. Door deze kwaliteitscontrolle worden links in een directory goed gewaardeerd waardoor het zeker de moeite waard is om hier tijd in te steken.

Stap 5 - Genereer links naar je website

Naast het aanmelden bij de zoekmachines en directoy's is het goed om gelinkt te worden door andere websites. Dit kan geschieden via het zogenaamde 'link ruilen' waarbij je tussen 2 websites aan afspraak maakt om een link naar elkaar te plaatsen. Links van websites die beter gewaardeerd worden hebben een hogere mate van waarde.

Een andere manier is om ervoor te zorgen dat je content zo interessant is dat andere websites uit zichzelf een link gaan plaatsen.

Stap 6 - Houd uw content actueel en breed

U wilt er voor zorgen dat de zoekmachine spider regelmatig terug komt. Dit is alleen mogelijk door de website regelmatig te verversen met nieuwe content. Hoe meer unieke en relevante informatie er te vinden is op uw website, hoe interessanter het is voor de zoekmachine.