Content Management Systeem

Een content beheersysteem of contentmanagementsysteem is een web-applicatie die het mogelijk maakt dat mensen eenvoudig, zonder veel technische kennis, documenten en gegevens op internet kunnen publiceren. Als afkorting wordt ook wel CMS gebruikt, naar het Engelse content management system. Een functionaliteit van een CMS is dat gegevens zonder lay-out (als platte tekst) kunnen worden ingevoerd, terwijl de gegevens worden gepresenteerd aan bezoekers met een lay-out door toepassing van sjablonen. Een CMS is vooral van belang voor websites waarvan de inhoud regelmatig aanpassing behoeft, en de inhoud in een vaste lay-out wordt gepresenteerd aan bezoekers.

Bron: Wikipedia

Instap niveau

CMS beheer iconenInternet staat vol met gratis versies van content beheer systemen. De functionaliteiten verschillen van het simpel aanmaken van pagina's tot het beheer van gastenboeken, nieuwsberichten en mediabeheersystemen waarin je ook foto's uit kunt knippen. Het instapniveau van een systeem is afhankelijk van je kennis en de mogelijkheden die je nodig hebt voor je eigen website.

Om het zo simpel mogelijk te houden hebben de makers vaak gebruik gemaakt van terug komende elementen en makkelijk begrijpbare iconen en functionaliteiten.

Zoekmachine Optimalisatie

Het toepassen van zoekmachine optimalisatie in combinatie met een Content beheer systeem wordt helaas nog te weinig gedaan. Doordat de makers van een website management systeem het zoekmachine optimalisatie aspect vaak zien als een extra manier om geld mee te verdienen is het niet heel gebruikelijk dat ze alles in 1 systeem verwerken. Langzaam maar zeker begint zoekmachine optimalisatie door te dringen in de wereld van het content beheer. Mede te danken aan de wysiwyg editors die deze functionaliteit standaard in zich op hebben genomen.

wysiwyg

CMS editor wysiwygwysiwyg staat voor "What you see is what you get". Deze afkorting wordt veel gebruikt om aan te geven dat er gebruik wordt gemaakt van een speciale editor. Een wysiwyg editor kun je vergelijken met een online word versie waarbij je geen kennis nodig hebt van HTML code om toch een pagina te kunnen vullen met content. Mede doordat iedereen wel bekend is met programma's zoals word en excel is er voor gekozen om de look and feel zoveel mogelijk gelijk te houden. Hierdoor is de drempel om er gebruik van te kunnen maken laag gehouden.